Åskådarskolan

Direkt efter Hairy Tales så blir det ett öppet eftersamtal för de som önskar delta i Studion, Umeå Folkets Hus. Baren i Studion kommer vara öppen för försäljning. Teaterkritiker Ylva Lagercrantz Spindler och två representanter från uppsättningen diskuterar det verk vi just har sett. Publiken, scenkonstens viktigaste medspelare, är en viktig del i samtalet. Åskådarskolan presenteras tillsammans med Kritiklabbet som arbetar med dagskritikens roll i en föränderlig offentlighet.

Åskådarskolan vilar på tio grundtankar:

1) Respektera publiken som ett laboratorium för åskådandet och som medskapare i verket
2) Ta den muntliga traditionen hos åskådar-kritikern på allvar
3) Ta teatern som en komplex kunskapsform på allvar, en som kräver studier i en mängd fält för att förstås
4) Ta fasta på olikheter, följandes kvalitetsmässiga kriterier
5) Bereda plats för ett möte mellan de dramatiska konstnärerna utanför gängse teatrala former
6) Studera ett material utan att för den skull formalisera undervisningen i en skolmässighet med förväntad kunskap och prov
7) Medverkan till en återkommande teatervana och skrivande av teaterns samtidshistoria
8) Skapa en plats av pågående lärande om historia och teori
9) Separera kategorin smak från kategorierna analys och argument
10) Verka för en djupare förståelse av åskådaren som aktör genom intervjuer, statistik och självbiografiskt skrivande

Läs mer om Åskådarskolan

Åskådarskolornas uppkomst i en lång rad latinamerikanska länder kan ses som ett tecken på dess potentiella nödvändighet i ett teatralt sammanhang. Men, varför lockar då åskådarskolan åskådarna? Kanske för att de inte definieras som en skock som fås till det ena eller andra genom dramaturgiska taktiker. I åskådarskolan går det att vara publik och kritiskt tänkande, objekt och subjekt, på en och samma gång. Vem vill inte, inför en sådan publik, själv vara publik?

När 10 november

Var Studion, Umeå Folkets Hus

Genre Föreläsning, Ord, Teater

Längd

Arrangör Umeå Teaterförening, Kritiklabbet

Kritikern Ylva Lagercrantz Spindler, representanter från uppsättningen samt publiken.

23 nov

Live på bio: Män i mogen ålder

25 nov

Den galne kung George