Några av oss

En sann historia om ett osannolikt mod

Med livet som insats rapporterade Petr Ginz och hans vänner om vardagen i gettot Theresienstadt. Genom tidningen Vedem får vi ta del av de unga skribenternas förhoppningar under en mörk tid i Europas historia.

Petr Ginz är 14 år gammal när han kommer till gettot och koncentrationslägret Theresienstadt, strax utanför Prag. Tillsammans med en grupp andra pojkar utropar han sin sovbarack till en demokratisk republik och blir redaktör förr dess hemliga tidning, Vedem.

Under två års tid, mellan 1942 och 1944, bidrar ett hundratals skribenter med reportage, teckningar och dikter till tidningen som distribueras i hemlighet i gettot. 83 nummer kommer ut innan Theresienstadt slutligen befrias, men vid det laget har Petr Ginz och hans vänner redan deporterats, 16 år gamla, till gaskamrarna i Auschwitz.

I föreställningen Några av oss får vi följa den sanna historien om fyra av tidningens modiga skribenter, Petr, Kurt, Jirka och Hanus som med risk för sina liv skildrar tillvaron i Theresienstadts fångenskap.

Historien om Vedem och Petr Ginz är en berättelse om konsten och skrivandet som motståndshandling. I det yttersta mörkret lyckades pojkarna i Theresienstadt mobilisera sin skaparkraft till medmänsklighet och meningsskapande. I en tid då Europa är nära att glömma sitt förflutna hjälper Petr Ginz oss att justera vår mänskliga kompass.

– Det finns nästan ingenting som har inspirerat mig så mycket som de här pojkarnas enorma kreativitet under de svåraste omständigheter man kan föreställa sig. Jag tror att vi behöver bli smittade av det engagemang och den livskraft de utstrålade i den här fasansfulla situationen, säger regissör Måns Lagerlöf.

Bakom Några av oss står utöver Måns Lagerlöf, dramatikern Eva-Maria Dahlin och kompositör Hampus Norén, som skrivit ny musik till föreställningen. Några av oss ingår i Riksteaterns treåriga tematiska spår Demokratins gränser.

När 24 oktober

16 nov – 29 dec

Mammas Nya Kille - firar jul på måfå

23 nov