Shirley Valentine

Maria Lundqvist - Shirley Valentine

Hjärtat bultade när hon fick frågan om att spela Shirley Valentine.

– Gillar man mig kan man komma och titta i två timmar och 40 minuter, säger Maria Lundqvist som gör monologens enda roll.

Livet har gått Shirley Valentine förbi. Hemma i köket steker hon potatis och lök till sin man. Barnen har flyttat hemifrån liksom kärleken. Hon pratar med väggarna och undrar hur hon blev den hon blev. Plötsligt bjuder hennes väninna med henne på en semesterresa till en grekisk paradisö. Hon packar väskan i hemlighet. Kan hon bli någon annan i medelhavsbris och sammetsmjuk natt?

Det var just i Grekland under semestern som regissören Edvard af Sillén fastnade för den brittiska hemmafrun i övre medelåldern. Han hade sina misstankar om att Shirley Valentine inte skulle ha åldrats väl – Willy Rusell skrev monologen 1986. Men där hade han fel. Under den grekiska solen mötte han ett manus som pendlar mellan komik, nästan stand up, och tungt drama. Han ömsom grät och ömsom skrattade på stranden.

Edvard af Sillén är bekant som regissör, manusförfattare och rapp kommentator i Melodifestivalssammanhang och har också skrivit manus till Helena Bergströms och Colin Nutleys filmer En underbar jävla jul och Medicinen. För teaterscenen har han bland annat regisserat Stig Larssons VD på Stockholms stadsteater med Helena Bergström i titelrollen.

I Shirley Valentine är det folkkära Maria Lundqvist som står på scenen. Hon berättar att hennes hjärta bultade och att kroppen svettades när hon fick frågan om att göra Shirley Valentine:

– Det gör den alltid när jag får förfrågningar som jag vet kommer ta hela mig i anspråk, säger den dubbelt Guldbaggebelönade skådespelerskan.

I Grekland möter Shirley Valentine Kostas – en kärleksbudbärare som får henne att älska sig själv.

– Jag tror att publiken kommer att kunna känna igen sig i den här otroliga längtan, i det svåra att våga och fnittret, det goa i att faktiskt ge sig hän och se att vad fasen, vi kan, vi måste våga, säger Maria Lundqvist.

Pressklipp

Men det är när fnissen tystnar och det stora vemodet kommer in som hennes Shirley griper tag i hjärtat. Det här luktar långkörare. Och lök. Aftonbladet

Hon bjuder på en storartad kväll. Att Lundqvist är en skådespelare som behärskar soloformatet som helkväll har hon redan visat (…) Här briljerar hon igen. Totalt, i Shirleys alla lägen. GP

...lysande Maria Lundqvist. Dagens Nyheter