Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure

”Den här boken hör till de viktigaste jag läst, jag grät floder när jag sträckläste den. Det var så rörande att någon satte ord på allt det vi i Sápmi vet som sker, men som ingen utifrån vill kännas vid. Lars har visat på en sida jag önskar alla tjänstemän, diplomater och handläggare som arbetar med frågor som rör samer hade.” - Sofia Jannok

252 år efter Lappkodicillens tillblivelse, 2003, beslutas på högsta nivå att utse Lars Norberg till ”ordförande för delegationen som ska förhandla med Norge om en ny gränsöverenskommelse gällande renbetesmarkerna.”

Norberg hade under sin karriär som diplomat varit engagerad i flera medlingsuppdrag runt om i världen och regeringen ansåg att han var rätt man att hitta de lösningar som behövdes utan att någon strid med den norska regeringen skulle uppstå. Men lika välinformerad som hans nya uppdragsgivare var om Norbergs gedigna meriter, lika lite kände de om hans ursprung – något som skulle visa sig få oanade konsekvenser.

Om dessa berättar Giron Sámi Teáhter i den nyskrivna pjäsen Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure, som grundar sig på boken med samma namn skriven av Lars Norberg.

Vem äger rätten till marken? Vem bestämmer var renarna får beta?
”Alldenstund lapparna behöver mark i båda länderna ska det enligt gammal sedvana vara tillåtet att vår och höst flytta renhjordarna över gränserna” slogs fast i Lappkodicillen år 1751.

Sedan dess har regeringar, konventioner, utredningar, förordningar kommit och gått – de svenska och norska staterna har stridit i mer än hundra år, ständigt hamnat på kollisionskurs när de förhandlat om gränsdragningen.

Mitt i striden, utan möjlighet att påverka vad som händer, har de svenska samerna tvingats finna sig i att deras möjligheter att följa sina renar har begränsats.

När 6 november

Var Studion, Umeå Folktes Hus

Genre Föreställning, Teater

Längd 50 min

Arrangör Umeå Teaterförening, Umeå Sameförening Såhkie

Manus: Tomas Bresky
Regi: Eva Gröndahl
Kompositör: Rolf Hedberg
Medverkande: Paul Ol Jona Utsi, Kristin Solberg, Tomas Lindström
Produktion: Giron Sámi Teáhter

Cold Blood - Inställd

11 dec – 15 jan

Teaterresa: Musikanternas uttåg - Fullbokad!

Julfest med Franska Trion

Dans (live) på bio - Svansjön

Outlines

Sörjen som blev