Britt-Marie var här

Marianne Mörck är Britt-Marie

Hon har inte haft ett jobb på 40 år. Nu blir hon fritidsledare och fotbollstränare i det lilla samhället Borg. ”Britt-Marie var här” är en varm och humoristisk kärlekshistoria med Marianne Mörck i alla roller.

Britt-Marie är 63 år. I 40 år har hon putsat fönster, städat lägenheten, ordnat med balkongen, handlat och lagat mat. Hon har tvättat kläder, även skjortor som luktar parfym.

Kort sagt allt det där som förvandlar en bostad till ett hem. Hon har läst sagor för maken Kents varannanveckasbarn och skött allt klanderfritt.

Hon har också försökt få omgivningen att sköta sig klanderfritt, med varierande resultat. Och ändå befinner hon sig en tidig morgon på Arbetsförmedlingen för att några dagar senare påbörja ett jobb på den nedläggningshotade fritidsgården i det lilla samhället Borg. Utan ring på fingret.

Fredrik Backmans roman Britt-Marie var här utkom 2014, Tuva Novotnys filmatisering med Pernilla August i huvudrollen kom 2019 och i fjol var det dags för Marianne Mörck att ta med Britt-Marie ut på en succékantad turné som fortsätter hela hösten.

Hon gör alla rollerna i denna kärlekshistoria om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes eget ska börja. Och så börjar det i det lilla samhället Borg. Det snällaste man kan säga om Borg är att det ligger vid en väg, har ett fotbollslag och en pizzeria. I jobbet på fritidsgården ingår det också att träna det lokala fotbollslaget. Britt-Marie hatar fotboll.

Marianne Mörck har under sin långa karriär gjort ett otal roller både inom opera och talteater och även haft många regiuppdrag. På senare år har hon bland annat synts på tv i Bonusfamiljen och i Stjärnorna på slottet och som SVTs julvärd 2019.

När hon går in i rollen som Britt-Marie är det Umeåfödda Eva Dahlman som står för regin. Dahlman har de senaste åren bland annat regisserat en egen bearbetning av Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande på Scalateatern och Sven-Bertil Taube och Krister Henriksson i Påklädaren på Dramaten.

PRESSKLIPP:
”Marianne Mörck förmår levandegöra ett myller av samtal, möten och personer. […] Det är roligt. Och vemodigt. Ensam i Sven Haraldssons avskalade scenrum, med bara några simpla plaststolar som sällskap, genererar Marianne Mörck ren människokärlek.” - DN

”Publikkontakt och full kontroll över rytm och komik. Marianne Mörck skulle kunna göra vilken historia som helst fängslande. I rollen som den undanskuffade Britt-Marie frambringar hon en hel värld” - SVD

När 18 oktober

Var Idun, Umeå Folkets Hus

Genre Föreställning, Teater

Längd 2 tim, 20 min (Paus)

Arrangör Umeå Teaterförening, ABF

Dramatisering och regi: Eva Dahlman
Textdramaturg: Eva-Maria Dahlin och Lisa Lindén
Scenografi och kostym: Sven Haraldsson
Ljusdesign: Peter Stockhaus
Mask- och perukdesign: Ulrika Ritter

Medverkande: Marianne Mörck

tisdag 18 oktober

kl 19:00 - Idun, Umeå Folkets Hus

Biljettsläpp 26 augusti

Student: 275 kr

Ungdom: 150 kr

Finska för invandrare

16 – 24 sep

Sällskapsresa till Golgata

Hon vars hjärta var som mitt

22 – 24 sep

Ålevangeliet

24 sep – 16 okt

Hjälp mig inte - En mörk vårdcentralskomedi av och med William Spetz

Jacke Sjödin – Coronasånger

seven methods of killing kylie jenner

SOLITAIRE

Lunch- och middagsteater - Skuggan

27 nov

Hoota

UEFF: Sing Along - Moulin Rouge!

Emil Jensen - Än susar skogen

Lunch- och middagsteater - En sagalik jul