Mamma, pappa, barn. De oroliga är en lika specifik som allmängiltig berättelse om våra närmaste, men kanske också svåraste, relationer. Pernilla August har gjort hyllad teater av romanen.
En pappa, en dotter, en bandspelare. Målet, en gemensam bok. Men ålderdomen vill annat, samtalen blir oförutsägbara och splittrade. I Linn Ullmans uppmärksammade roman De oroliga från 2015 finns ett barn som vill växa upp genast och två föräldrar som vill vara barn. Det blir ingen gemensam bok, istället en roman om minnen, glömska och alla historier som utgör ett liv.
Linn Ullman är det nionde och yngsta av Ingmar Bergmans barn med flera olika mödrar. Liv Ullman är hennes mamma. Hon har många syskon, men känner dem inte och får vara på Fårö på sommarloven. Föräldrarna är världsberömda och framgångsrika, men framgången har ett pris när en efterlängtad närvaro alltför ofta blir till frånvaro. I skrivandet av romanen söker Linn Ullman efter sig själv genom sina föräldrar. Varför ville de ha ett barn, varför ville de ha henne? Hur tänkte de sig mamma-pappa-barn-leken?
Regissören Pernilla August, också hon skilsmässobarn, sträckläste romanen direkt när den kom ut och blev oerhört fascinerad: – Jag är också en liten fågelunge som längtar efter en mamma och en pappa som ska funka tillsammans, säger hon. Romanen har dramatiserats av Karen-Maria Bille till en pjäs med tre kvinnoroller. Marika Lindström spelar Ingmar Bergman, Rebecka Hemse Flickan och Liv Ullman som vid premiären spelades av Ingela Olsson.
Tre kvinnor i olika åldrar, iklädda randiga pyjamasar, på en trappa som gömmer byrålådor fyllda av minnen. Pernilla August, som också hon arbetat med Bergman, är både skådespelare och regissör. Hon har bland annat regisserat filmer som Svinalängorna (2010) och Den allvarsamma leken (2016) liksom den danska tv-serien Arvingarna som visats på SVT. De oroliga är hennes debut som teaterregissör. – Jag har längtat efter och känt att det är dags att jag ska tillbaka till teatern, säger hon. Pjäsen hade premiär på Dramaten i november 2018 och går nu i höst ut på turné med Riksteatern.
---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 150 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.
När 10 – 11 december
Var Vävenscenen
Pris 125 - 250 kr
Genre Föreställning, Litteratur, Teater
Längd 1 h 45 min
Arrangör Umeå Teaterförening
Medverkande
Rebecka Hemse
Marika Lindström
Angela Kovács
Konstnärligt team
Dramatisering: Karen-Maria Bille
Regi: Pernilla August
Scenografi: Magdalena Åberg
Ljusdesign: Mira Svanberg
Musik och ljuddesign: Anna Sóley Tryggvadóttir
Peruk och mask: Sofia Ranow Boix-Vives
4 – 15 dec
17 dec
11 jan
15 jan
24 – 25 jan
26 jan
3 feb
5 – 6 feb
8 feb
14 feb – 21 mar
19 feb
1 mar
7 mar
15 mar
1 apr
3 apr
7 apr
19 apr
30 apr – 1 maj
27 maj