Stäng

Du skickas nu till Ticnet

Hoppas bokningen gick bra!

Din webbläsare blockerar popups

Öppna i webbläsare

Efter tystnaden

Omslutande totalupplevelse i brasilianskt gästspel

Två systrar, en olyckshändelse, en far som ger sitt liv för rättvisan. I brasilianska gästspelet ”Efter tystnaden” möts teater och film, dåtid och nutid, fiktion och verklighet.

I nordöstra Brasilien är vattnet en lyx. Stor ojämlikhet råder i det inland där böndernas marker länge tagits ifrån dem med våld. Området har en lång kolonial historia, hamnstaden Salvador som länge var hela Brasiliens huvudstad. Här skedde de första mötena mellan portugiser och ursprungsbefolkning. Vid kusten fördes afrikanska slavar i land.

Med utgångspunkt i Itamar Vierira Juniors prisade och uppmärksammande roman Torto Arado (Krokig plog), iscensätter regissören Christiane Jatahy Efter tystnaden. Romanen skildrar två systrar som i barndomen råkar ut för en olyckshändelse som kommer att forma hela deras liv. Efter tystnaden berättar om deras band med landet de föddes i och relationen till fadern, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan.

Trots att endast tre skådespelare och en musiker står på scenen omsluts publiken av röster, musik och naturens alla läten. Fiktionen möter verklighetens byar Remanso och Lúna. Dåtid möter nutid. Christiane Jatahy är också filmare och låter sina olika uttryck vävas samman till en sömlös totalupplevelse. Hösten 2022 gästspelade Riksteatern på Orionteatern i Stockholm med hennes förra produktion, internationellt hyllade O Agora Que Demora – En stund som dröjer.

”… filmskaparen Jatahy gör något vackert överraskande av konstformsmötet, som blir kongenialt med verkets ärende kring gränser och berättande. Hon leker med kontrasten mellan en films redigerade yta av passerad tid och teaterns eteriskt pågående nu, genom en till synes enkel men intrikat korsklippning mellan filmen och rummet.”
DN: Om O Agora Que Demora – En stund som dröjer

Föreställningen spelas på portugisiska och textas till svenska och engelska.

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.

När 4 – 5 december

Var Vävenscenen

Pris 125 - 250 kr

Genre Film, Teater

Längd 1 tim 45 min

Arrangör Umeå Teaterförening, Umeå Filmfestival

Regi: Christiane Jatahy
Medverkande: Gal Pereira, Juliana Franca, Caju Bezerra, Aduni Guedes.
På film: Invånare i byarna Remanso och Lúna, Chapada Dimantina
Produktion: Riksteatern, Cia Vertice de Teatro, Axis productions

2 maj

Ingen vet alls hur jag har det - Iiris Viljanen och Stina Ekblad

6 – 7 maj

Lunch-/Middagsteater: Violet Green

11 maj

Opera (live) på bio – Madama Butterfly

23 maj

Vajlett och Rut

25 maj

Baba Karam

31 maj – 1 jun

Midsommarnattsdröm

6 jun

En blågul cabaret

15 jun

Spelman på taket

3 sep

Circus Baobab - Yé!

9 okt

VUXENLEKAR - En standup om att inte vilja bli stor

1 – 2 nov

Monstrets tid

Inga evenemang motsvarade de sökkriterier du valt.