Eufori + föreläsning, middagserbjudande och efterfest!

Hampus Nessvold går från noll till eufori i musikal om IT-bubblan

Det är 1996 och småländske kodaren Johnny, 20-nånting, pluggar i Linköping. Via chattkanalen IRC får han kontakt med Beautiful Dark Queen. Hela Johnnys liv består av datorer – han är något av en loser – men kompisen Annie ser till att han kommer i väg till Stockholm och får möta Beautiful Dark Queen IRL, som i verkliga livet visar sig heta Belinda. Hon tar honom med till IT-startupen Target. Det är inledningen till en virvlande framgångssaga fylld av pengar, kärlek och makt. Johnny går från noll till allt. Eufori handlar om internets födelse och alla förhoppningar som var kopplade till det nya mediet. En helt ny ekonomi skulle skapas och världen skulle förändras. Internet förändrade världen i grunden, men inte på det sätt man tänkte sig under 1990-talet. Framtidstron var enorm vilket ledde till övervärderade bolag. Den 6 mars 2000 kom den stora kraschen.

– Jag vill skildra IT-bubblan inifrån, säger dramatikern Malin Axelsson som även regisserar föreställningen. Till sin hjälp har hon den världskända pop/DJ-duon Rebecca & Fiona som skapar musiken till det som troligen är världens första eurodance-musikal.

– Vi vill vara överallt där man var under IT-bubblan i hjärnan musikaliskt, säger Fiona FitzPatrick. EDM, rejv och trance är några musikaliska influenser. Scenograf är Josefin Hinders som bland annat gjort dekor för den legendariska 90-talsklubben Docklands och även till musikvideor för Rebecca & Fiona, The Knife, Seinabo Sey och Zara Larsson. Kostymen skapas av Tommie X, som även han jobbat med Rebecca & Fiona.

I huvudrollen ser vi Hampus Nessvold, artist och skådespelare som är känd från radioprogrammen 22 kvadrat och Zia och Nessvold i P3, och för sin bok och soloshow Ta det som en man i regi av Mia Skäringer. Många har också sett honom i humorserien Trevlig helg! på SVT tillsammans med komikern och skådespelaren Johanna Nordström, där han och Anna Vnuk står för regi och manus. Och när är Hampus Nessvold född? 1996.

Euforisk 90-talsdag på Väven - lördag 16 oktober

Häng med när Väven blir en tidskapsel till 90-talet! Biljetten till Eufori blir en biljett till en eftermiddag och kväll med föreläsning, middagserbjudande, föreställning och efterfest. Gå på allt eller välj och vraka bland det som intresserar dig:

16:00 Föreläsning: Swedicon Valley - Sverige och drömmen om internet, Öppna foajén (fika!), Väven
Idéhistorikern Peter Bennesved berättar om de övergripande dragen i 1990-talets och millennieskiftets drömmar om internet. På vilket sätt påverkade de Sverige och omvärlden?

17:00 – 18:30 Middagserbjudande Gotthards Krog
Mot uppvisning av biljett till Eufori får du en kanondeal på middag och dryck på Gotthards!
Korean pork brioche bun med en bira/glas vin 225 kr
Korean sticky tofu bun med en bira/glas vin 225 kr
Alkoholfritt alternativ 195 kr

19:00 Föreställning: Eufori, Vävenscenen
Hampus Nessvold går från noll till eufori i musikal om IT-bubblan. Internet var nytt och skulle förändra allt. I världens första eurodancemusikal skildras den romantiska, tekniska och ekonomiska eufori som ledde till en gigantisk krasch. För musiken står Rebecca & Fiona.

21:30 90-talsefterfest på Gotthards Krog
Kom och ta ett glas och lyssna på tidsenlig musik när Humlan ordnar efterfesten på Gotthards Krog.

När 16 oktober

Var Vävenscenen

Genre Föreställning, Musikal

Längd ca 2 tim, 20 min (Paus)

Arrangör Umeå Teaterförening, Kulturföreningen Humlan, Folkuniversitetet

Manus/regi: Malin Axelsson
Musik: Rebecca & Fiona, Simon Hagström
Scenografi/ljus: Josefin Hinders
Kostym: Tommie X
Medverkande: Hampus Nessvold, Lisa Hu Yu, Krister Kern, Nils Närman Svensson, Sesselja Mist Ólafsdótti
Produktion: Riksteatern, Östgötateatern

5 feb – 16 jun

Andra person singular

SLICK

14 – 15 feb

Lunch- och middagsteater - Frida Uhl

Det är synd om män i skor

Never Twenty One – Smaïl Kanouté/Compagnie Vivons

#jeanne

Opera på bio - Rosenkavaljeren

Out of Chaos - Gravity & Other Myths

Titta pappa, en död cirkus!

Ödeläggaren

Sylph – Halla Ólafsdóttir