Eufori

Hampus Nessvold går från noll till eufori i musikal om IT-bubblan

Internet var nytt och skulle förändra allt. I världens första eurodancemusikal skildras den romantiska, tekniska och ekonomiska eufori som ledde till en gigantisk krasch. För musiken står Rebecca & Fiona.

Det är 1996 och småländske kodaren Johnny, 20-nånting, pluggar i Linköping. Via chattkanalen IRC får han kontakt med Beautiful Dark Queen. Hela Johnnys liv består av datorer – han är något av en loser – men kompisen Annie ser till att han kommer i väg till Stockholm och får möta Beautiful Dark Queen IRL, som i verkliga livet visar sig heta Belinda. Hon tar honom med till IT-startupen Target. Det är inledningen till en virvlande framgångssaga fylld av pengar, kärlek och makt. Johnny går från noll till allt. Eufori handlar om internets födelse och alla förhoppningar som var kopplade till det nya mediet. En helt ny ekonomi skulle skapas och världen skulle förändras. Internet förändrade världen i grunden, men inte på det sätt man tänkte sig under 1990-talet. Framtidstron var enorm vilket ledde till övervärderade bolag. Den 6 mars 2000 kom den stora kraschen.

– Jag vill skildra IT-bubblan inifrån, säger dramatikern Malin Axelsson som även regisserar föreställningen. Till sin hjälp har hon den världskända pop/DJ-duon Rebecca & Fiona som skapar musiken till det som troligen är världens första eurodance-musikal.

– Vi vill vara överallt där man var under IT-bubblan i hjärnan musikaliskt, säger Fiona FitzPatrick. EDM, rejv och trance är några musikaliska influenser. Scenograf är Josefin Hinders som bland annat gjort dekor för den legendariska 90-talsklubben Docklands och även till musikvideor för Rebecca & Fiona, The Knife, Seinabo Sey och Zara Larsson. Kostymen skapas av Tommie X, som även han jobbat med Rebecca & Fiona.

I huvudrollen ser vi Hampus Nessvold, artist och skådespelare som är känd från radioprogrammen 22 kvadrat och Zia och Nessvold i P3, och för sin bok och soloshow Ta det som en man i regi av Mia Skäringer. Många har också sett honom i humorserien Trevlig helg! på SVT tillsammans med komikern och skådespelaren Johanna Nordström, där han och Anna Vnuk står för regi och manus. Och när är Hampus Nessvold född? 1996.

90-talsfest på Gotthards efter föreställningen! Mer info kommer

När 16 oktober

Var Vävenscenen

Genre Föreställning, Musikal