Fallfrukt

Hur många chanser ska en människa få?

Föreställningen tisdag 5 november är slutsåld, men än finns biljetter kvar till onsdag 6 november!

När de skildes åt var hon tio och mamman tung missbrukare. Nu är hon vuxen och har till synes klarat sig bra. Hennes mamman vill träffa henne. Hur många chanser ska en människa få?

Efter 33 år får en dotter ett brev av sin mamma som vill träffas. När de skildes åt var dottern tio år och satt i shorts mitt i vintern på en socialsekreterares rum. Mamman var tung missbrukare. Dottern har klarat sig, jobbar på universitetet, bor i fin lägenhet, inga barn. Men vad innebär det egentligen att klara sig? Att lyckas i andras ögon eller att helt enkelt överleva?

Fallfrukt är en föreställning som jag skrev utifrån ett eget behov som skådespelare, säger Monica Wilderoth som också gör den enda rollen. För regin står Martin Rosengardten (som slutade som trummis i The Ark samtidigt som gruppen fick skivkontrakt) och bland annat regisserat Alfhild Agrells Ensam inom Spetsprojektet, där Monica Wilderoth också medverkade i flera pjäser. Wilderoth är skådespelare, regissör och dramatiker som romandebuterade 2010. I augusti 2019 utkommer hennes andra bok som bär samma namn som pjäsen; Fallfrukt.

– När jag läste Fallfrukt första gången blev jag helt tagen av texten. Det som berör mig så mycket är att Monica lyckas göra en såpass mörk berättelse rolig och lustfylld att läsa, säger förläggaren Tove Leffler.

Trots uppväxten med missbruk och i fosterhem lyckas dottern skapa sig ett annat liv. Men hur är det att leva i ett samhälle och inte riktigt känna sig som människa? Hur svårt är det att komma från en klass – och vilja till en annan – för att överleva? Den hyllade monologen pendlar mellan nutid och barndom. Det handlar om kvinnor och livet längst ner på botten. Om tillfrisknande och om att välja liv istället för undergång. Om att misslyckas, falla och resa sig igen. Och igen.

– I texten tar jag också upp en central fråga som jag tycker är livsviktig idag: Hur många chanser ska en människa få?, säger Monica Wilderoth.

Efter föreställningen blir det ett kort eftersamtal med Monica Wilderoth.

När 5 – 6 november

Var Studion, Umeå Folkets Hus