Festival Normal - Mammorna - INSTÄLLT

Alexandra Pascalidou & Mammorna

Den femte upplagan av Festival Normal innehåller det mesta. Nyskapande scenkonst, gästspel, seminarier, workshops och happenings. Evenemang som på olika sätt problematiserar våra tankar om vem scenen och scenkonsten är till för.

Alla mödrar genom historien har haft en sak gemensam – från Moder Jord till Jungfru Maria och Moder Svea – de har sällan fått komma till tals. Nu är det dags att lyssna till dem.

Communityteatern från Malmö ger Mammorna, en gestaltad läsning av texter ur Alexandra Pascalidous intervjubok med samma namn, framförd av lokala personligheter från Umeå. I anslutning till "föreställningen" berättar Alexandra Pascalidou, journalist, programledare, föreläsare, skådespelare, författare och entreprenör om bakgrunden till och arbetet med den Augustprisnominerade boken.

I läsningen av Mammorna lånar fem samhällsbärare sina röster till mödrar som berättar hur deras söner blivit en del av gängkrigen och till slut skjutits till döds. Det handlar om sorg och saknad, men också om barnen, ungdomarna, sönerna som ljuset och hoppet. Kanske är det inte bara mammorna som ska bära sorgen – kanske är det ett gemensamt ansvar.

Festivalens huvudman Ögonblicksteaterns lokaler på Västra Strandgatan 7 är navet för festivalen men den intar också andra platser i Umeå och skapar rum för gränsöverskridande möten. Program och information publiceras löpande under hösten på www.ogonblicksteatern.se. Med reservation för ändringar.

När 3 december

Var Vävenscenen

Genre Föreläsning, Litteratur, Ord

Längd ca 1 h, 30 min