Konsert med Katarina Barruk

Som ett säkert vårtecken dyker Samiska veckan upp under sportlovet i Umeå. Med samisk kultur i alla dess former, för stora och små, på olika platser runt i stan. En av veckans höjdpunkter är lördagens konsert med Katarina Barruk med band.

I musikkretsar är hon känd som en av våra främsta samiska livemusiker och jojkare. Men för stora delar av Hög Tid-publiken var hon okänd, både i den fullsatta Nordanåteatern i Skellefteå och välbesökta Idun i Umeå. Hennes lyriska, målande musik och kloka och starka mellansnack gick rakt in i hjärtat på publiken och förkroppsligade hela tanken med hyllningshelgen av spelmannen Nils Johannes Renström. Det var mäktigt.

Katarina Barruk är uppvuxen i Storuman men numera bosatt i Umeå. Barruk är en av få som har Umesamiskan som sitt modersmål för vilken hon är en engagerad ambassadör. Katarina är en företrädare för vårt samiska kulturarv och arbetar för att Umesamiskan växer som språk. Hennes främsta verktyg är musiken och live skapar hon ett modernt sound med en energifylld, lyrisk stämning där pop och jazzinfluenserna är tydliga. Hennes album Báruos (osymd, öppen, uppenbar) kritikerrosades i media.

Pris i dörren: 200 kr

(Ett begränsat antal) Ståplatsbiljetter säljes i kassan i anslutning till föreställningen

När 7 mars

Var Studion, Umeå Folkets Hus