Kurage

Om 80-talets Sverige och en samtid i panik.

En infektionsläkare hittar ett dödligt virus. En präst viger sitt liv åt de smittade. En begravningsentreprenör som är en av de första att begrava offren.

Kurage är ett nyskrivet drama baserat på verkliga händelser, en berättelse om tre personer som stod upp i stormen och gjorde det de ansåg vara rätt i en samtid av fördömande. Föreställningen riktar fokus på civilkurage under AIDS-epidemin i Sverige och de verkliga händelser och öden som karaktärerna levt och tagit del av. En svindlande historia om människovärde, mod och hopp.

Med nyskriven musik, nära sittning mellan publik och skådespelare i gemensam scenografi, förvandlas rummet till en kapsel som tar oss bakåt i tiden till åttiotalet för att landa i vår samtid. Vem är den som står upp för människovärdet idag? Hur synliggör vi civilkurage i dagens samhälle? Vem är hjälten i mitt liv?

Kurage är en samproduktion mellan Teater Västernorrland, Folkteatern Gävleborg och Riksteatern. Premiären äger rum 11 mars i Sundsvall på Teater Västernorrland, därefter spelas den på turné i Västernorrland och Gävleborg under våren. Hösten 2020 fortsätter Kurage på turné med Riksteatern.

Se inslaget i SVT inför premiären

När 15 september

Var Ersboda Folkets Hus

Genre Föreställning, Teater