Stäng

Du skickas nu till Ticnet

Hoppas bokningen gick bra!

Din webbläsare blockerar popups

Öppna i webbläsare

Laika

Özz Nûjen, rymdhunden och uteliggarna


En herrelös hund som blev kosmonaut. Ett samhälle där allt fler faller igenom. I ”Laika” stiger Özz Nûjens rollfigur ner från rymden och säger som det är.

Laika var en herrelös hund i Moskva som blev kosmonaut. Hon klarade sig bara någonstans mellan fem och sju timmar i rymden innan hon dog av stress och överhettning. Den italienske skådespelaren och författaren Ascanio Celestini har lånat rymdhundens namn som titel för sin pjäs. Här blir hon en symbol för de fattiga och utstötta, men också för att se det som händer på jorden från ett annat perspektiv, från rymden.

I Laika har en man, Özz Nûjens rollfigur, till skillnad från rymdhunden återvänt till jorden. Han blir stammis i en bar och genom dess fönster ser han människor passera förbi. Där utanför rör sig de som har och de som inget har, de som hör till och de som är utanför. Med humor och allvar predikar han om samhällets brister. Sprickorna i samhällets fasad. Hur går det för lagerarbetarna som ingen ser men som alla de som handlar på nätet är beroende av? För gigarbetarna, de prostituerade, tiggarna och uteliggarna?

Pjäsen utgår från ett italienskt perspektiv, men drar också paralleller till det svenska samhället. Den handlar om så mycket mer än Gud, påven och Vatikanen och religionens mirakel. I berättelserna tar små underverk form. Kanske bor det ett mirakel i oss alla?

 – Det är en föreställning där man kommer att få skratta. För kan man skratta åt eländet, ja då kan man också ta tag i eländet och lösa det, säger Özz Nûjen

Scenbilden är avskalad: några pilsnerbackar staplade på hög, några golvlampor, en röd ridå. På pilsnerbackarna sitter Markus Räsänen som med sina melodier följer med i rymdmannens filosofiska och poetiska funderingar

Pjäsen är skapad av den italienske skådespelaren och författaren Ascanio Celestini, som också regisserar Özz Nûjen i Riksteaterns uppsättning.

Föreställningen rekommenderas från 16 år

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.

När 16 november

Var Vävenscenen

Pris 100 - 200 kr

Åldersgräns 16 år

Genre Föreställning, Teater

Längd 1 tim 30 min

Arrangör Umeå Teaterförening, ABF

Produktion: Riksteatern

Av: Ascanio Celestini
Kompositör: Gianluca Casadei  

Medverkande: Özz Nöjen (skådespelare) och Markus Räsänen (dragspelare)

2 maj

Ingen vet alls hur jag har det - Iiris Viljanen och Stina Ekblad

6 – 7 maj

Lunch-/Middagsteater: Violet Green

11 maj

Opera (live) på bio – Madama Butterfly

23 maj

Vajlett och Rut

25 maj

Baba Karam

31 maj – 1 jun

Midsommarnattsdröm

6 jun

En blågul cabaret

15 jun

Spelman på taket

3 sep

Circus Baobab - Yé!

9 okt

VUXENLEKAR - En standup om att inte vilja bli stor

1 – 2 nov

Monstrets tid

Inga evenemang motsvarade de sökkriterier du valt.