Larsen C – Christos Papadopoulos

10 000 åriga Larsen C är en jättelik hylla av is i Antarktis, uppkallad efter den norska valfångaren kapten Carl A. Larsen, som seglade längs isfronten år 1893. Ishyllan är i ständig rörelse, men dess rörelser är så långsamma att de inte kan uppfattas av de mänskliga sinnena – det är som om takten i dess rörelse absorberas av tid och rum.

I föreställningen Larsen C av Christos Papadopoulos, stämmer människokroppar in i samma eviga takt som ishyllan. Och i en drömliknande sekvens framstår de alltmer som överjordiska – eller precis som ett polarlandskap.

”Larsen C är en metafor för livet som går framåt, för det som är oövervinnerligt”.
– Christos Papadopoulos

Koreografen berättar
Min utgångspunkt och inspiration kommer oftast ur ett enda ögonblick. Ett flyktigt intryck som betyder nästan ingenting. Något litet, förmodligen obetydligt – ofta är jag inte säker på om det ens existerade eller om jag föreställde mig det. Och ändå finns det kvar, beslutsamt inom mig.
Det är då kampen börjar i repetitioner, att lita på den där lilla saken och kalla den betydelsefull. Att stå upp för det, ge det tid och försöka ge det form utan att tvinga det; och sedan vänta. Och till slut, att lita på processen tills den dyker upp framför mig mer komplett, filtrerad genom andras fantasi. Det bidar sin tid för ögonblicket du hoppas ska komma. Som i livet.

Och som poeten kan säga:

”Vad kan jag säga om våren?

Jag väntar på att den ska komma igen…”
– Christos Papadopoulos

Om Christos Papadopoulos
Christos Papadopoulos studerade dans och koreografi vid SNDO (School for New Dance Development) i Amsterdam (2003), teater vid National Theatre of Greece, Drama School (GNT Drama School) (1999) och Political Sciences vid Panteion University (2000). Hans verk, OPUS och ELVEDON, fick stor uppskattning när de presenterades på Porta Theatre i Grekland och på flera festivaler utomlands.

ELVEDON var förstavalet för det paneuropeiska nätverket Aerowaves 16 ’Dance Across Europe’ och presenterades senare med lika stor framgång i Paris (Théâtre de la Ville och La Briqueterie), Amsterdam och andra europeiska städer.
OPUS – ytterligare ett utmärkande verk – valdes av Aerowaves 18, medan mars 2018 markerar början på dess internationella turné. ION, som beställdes av ONASSIS STEGI, och samproducerat av Théâtre de la Ville, Paris och Le Lieu Unique-Scène nationale de Nantes, fortsätter att turnera framgångsrikt i Europa.

Christos Papadopoulos var en del av teamet för öppnings- och avslutningsceremonier i ATHEN 2004 och Europeiska spelen i Baku 2015. Han harkoreograferat framträdanden av många regissörer (Dimitris Karantzas, Michail Marmarinos, Thomas Moschopoulos, Yannis Kakleas, Vasilis Nikolaidis, Vasilis Mavrogeorgiou, Kostas Gakis). Han har undervisat i rörelse och improvisation vid dramaskolan i ATHENS konservatorium sedan 2003. Han är också en av grundarna av dansgruppen ’The Lion and the Wolf’ (2015).

Syntolkning erbjuds till föreställningen 24 mars. Info och anmälan: SRF Västerbotten, 090-18 96 33, vasterbotten@srf.nu

När 22 – 24 mars

Var Black Box, Norrlandsoperan

Genre Dans

Längd 1 timme

Arrangör Norrlandsoperan i samarbete med Umeå Teaterförening

Koncept och koreografi: Christos Papadopoulos
På scen: Maria Bregianni, Chara Kotsali, Georgios Kotsifakis, Sotiria Koutsopetrou, Alexandros Nouskas Varelas, Ioanna Paraskevopoulou, Adonis Vais
Musik & ljuddesign: Giorgos Poulios

SLICK

14 – 15 feb

Lunch- och middagsteater - Frida Uhl

Det är synd om män i skor

Never Twenty One – Smaïl Kanouté/Compagnie Vivons

#jeanne

Opera på bio - Rosenkavaljeren

Out of Chaos - Gravity & Other Myths

Titta pappa, en död cirkus!

Ödeläggaren

Sylph – Halla Ólafsdóttir