Lead Us

Häxkraft och suggestiva klubbeats

Afrokubanska folkinfluenser, samtida scenspråk och suggestiva klubb-beats. Häxkraft, omsorg och systerskap. Lisa Janbells nya dansritual är tillägnad alla de som gått vidare till andra sidan.

Klubben som en parallell underjordisk värld. Laserstrålar som skär genom dimman, ner genom lager i vårt undermedvetna. Ett dansgolv, ett sakralt rum av total frihet, men också omsorg om varandra. En plats där man kan vara helt fri men också känna sig omsluten av andra personer.

Lisa Janbell står för koreografin och är också en av dansarna i Lead Us. Hon intresserar sig för det rituella och ceremoniella i dansen, dess ursprung. Hon är uppvuxen och bosatt i Stockholm men är verksam även i Havanna. På El Instituto Superior de Arte på Cuba har hon fördjupat sig i afrokubanska folkdanser. Hon har även studerat på DOCH i Stockholm och med lokala västafrikanska danskompanier. Utifrån detta har hon utvecklat en egen danspraktik: Trans-praktiken. I en kollektiv process utforskas olika typer av transtillstånd. Det är viktigt att alla i rummet känner sig inkluderade i det som sker på scenen.

”Man får gärna ryckas med i föreställningen men man ska inte känna någon press att man måste delta”, säger hon.

2016 turnerade Janbell med Trans[e]ición och det svensk-kubanska danskompaniet SOMOS i Riksteaterns regi. Lead Us hade bejublad premiär för en begränsad publik våren 2021 och får nu möta en större publik på Sveriges scener.

Lisa Janbells stil är inspirerad av otaliga kvällar på technoklubbar. Tillsammans med dansarna Cecilia Rehde och Bianca Traum tar hon med sig publiken in i en förtätad klubbkänsla full av excentrisk energi.

I Lead Us vill hon hylla systerskapet, det kvinnliga samarbetet och omhändertagandet. Mjuka egenskaper som ofta glöms bort eller nedvärderas, men som är centrala för mänskligheten. Lisa Janbell själv ser sitt nya verk som en hyllning till djupa vänskapsrelationer och den kvinnligt kodade visdom som hon kallar ”häxkraft” – det som gör att vi kan förstå och hantera såväl livet som döden.

”Jag vill göra en föreställning tillägnad alla människor som har gått vidare till andra sidan. Utan dem, ingenting!”

Föreställningen rekommenderas från 13 år.

När 15 mars

Var Studion, Umeå Folktes Hus

Åldersgräns Rekommenderas från 13 år

Genre Dans, Föreställning

Längd 1 tim, 10 min

Arrangör Umeå Teaterförening, Folkuniversitetet, Balettakademien

Koreografi & idé: Lisa Janbell
Musik: Bella Boo, Jessie Granqvist
Ljusdesign: Joa Palmér
Medverkande: Lisa Janbell, Cecilia Redhe, Bianca Traum
Produktion: Riksteatern

onsdag 15 mars

kl 19:00 - Studion, Umeå Folktes Hus

Student: 180 kr

Ungdom: 100 kr

5 feb – 16 jun

Andra person singular

SLICK

14 – 15 feb

Lunch- och middagsteater - Frida Uhl

Det är synd om män i skor

Never Twenty One – Smaïl Kanouté/Compagnie Vivons

#jeanne

Opera på bio - Rosenkavaljeren

Out of Chaos - Gravity & Other Myths

Titta pappa, en död cirkus!

Ödeläggaren

Sylph – Halla Ólafsdóttir