Nakna som foster och gudar

Om kärlek, kvinnor och Karin Boye

Hon är kanske mer aktuell än någonsin. I den nyskrivna föreställningen Nakna som foster och gudar får vi möta Karin Boye under sina sista år i livet genom ögonen på hennes stora kärlek Margot Hanel.

Året är 1941. Det är brinnande världskrig. I en lägenhet på Skeppargatan i Stockholm väntar Margot Hanel oroligt på att få höra något mer om Karin Boyes försvinnande. Det enda Margot vet är vad hon hört i efterlysningen på radion. Ändå har de levt tillsammans i sju år. I Margots ensamma förtvivlan väcks drömmar och minnen till liv. Minnen från hennes och Karins första möte i Berlin under tidigt 30-tal till deras liv tillsammans i Sverige och från dagen de skiljs åt – ovetandes om att det är för allra sista gången.

I det nyskrivna får publiken möta en annan sida av poeten och författaren Karin Boye. Berättelsen tar avstamp i hennes kärleksrelation med tysk-judiska Margot Hanel, med Boyes försvinnande och självmord som fond. Genom Margot Hanels ögon görs återblickar på parets gemensamma liv som blottar en osynliggjord historia om lesbisk kärlek, flyktingskap, rotlöshet och minnen. Vems sanning är det som lyfts fram? Vilka personer berättar vi om?

Bakom föreställningen står den kritikerrosade duon Isabel Cruz Liljegren och Helena Sandström Cruz. Isabel Cruz Liljegren debuterade som dramatiker med musikalen Dö klubbdöden som sattes upp på Dramalabbet i Stockholm 2013. Hon skrev även manus till radiopjäsen Girlnet, i regi av Helena Sandström, som nominerades till det prestigefyllda priset Prix Europa 2016.

Helena Sandström Cruz är regissör, dramatiker och skådespelare. Hon har de senaste 15 åren varit yrkesverksam på såväl institutionsteatrar och fria grupper som i radio och tv. Hon har även regisserat hyllade Peptalk för Sverige och Glasäpplen som blev uttagen till Scenkonstbiennalen i våras. Nakna som foster och gudar har urpremiär hösten 2019.

När 13 november

Var Vävenscenen

Genre Föreställning, Litteratur, Ord, Teater

Längd 2 h 30 min inklusive paus (Paus)