Osebol

Hem till Osebol

Osebol, en liten by i norra Klarälvsdalen. En igenvuxen slalombacke, en nedlagd affär och en avstängd bro. Ett universum om 40 personer berättat av Marit Kapla till musik av Martin Hederos.

Det bor drygt 40 personer i byn Osebol intill norra Klarälven i Värmland. Det var här där rymden är stor och skogarna djupa som Marit Kapla växte upp. Hon har varit konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival och är nu en av två redaktörer för tidskriften Ord & bild.

I den kritikerhyllade bok som fått namn efter hembyn har hon återvänt för att intervjua nästan alla byns invånare. Med sina egna ord berättar de om sina liv som tillsammans bildar en berättelse om en plats, ett land, en tid. För Marit Kapla är Osebol ett försök att förmedla magin i verkligheten. Alla ord är de intervjuades egna.

– Jag tycker att det är viktigt att folk vet hur det är att bo på en mindre plats, säger hon. En plats där man är någon, även om man inte valt varandra. Här finns sorgen över det nedlagda; affären, slalombacken och den gamla tvåbågsbron som nu är avstängd för trafik, men den vackraste platsen att se ut över Klarälven. Insikten om asylboendets betydelse för bygdens överlevnad och vikten av att ta vara på sig själv när samhället är långt borta.

Nu tar Osebol plats på scen när Marit Kapla läser avsnitt ur boken. Martin Hederos, även han uppvuxen i en mindre by i Värmland, spelar specialkomponerad musik med inspiration från Osebol och andra platser.

När 18 november

Var Studion, Umeå Folkets Hus

Genre Föreläsning, Föreställning, Litteratur, Musik, Ord

Längd Ca 1 h