Stäng

Du skickas nu till Ticnet

Hoppas bokningen gick bra!

Din webbläsare blockerar popups

Öppna i webbläsare

Salt

Hyllad brittisk scenkonstnär undersöker kolonialismens historia


Hon ger sig av med ett lastfartyg över Atlanten. Samma rutt som hennes förfäder färdades efter att de sålts som slavar. I ”Salt” utforskar Selina Thompson den transatlantiska slavhandeln.

Om hon somnar flyger kroppen iväg över rummet när de atlantiska stormarna river tag i lastfartyget. Hon befinner sig under däck, i lastutrymmet, dit solen inte når. I januari 2016 steg Selina Thompson ombord på ett fartyg för att resa längs den transatlantiska handelstriangeln där slavar köptes upp i Afrika för att användas som arbetskraft på plantager i Amerika. Skeppen förde sedan råvaror tillbaka till europeiska industrier vars produkter användes för att köpa upp fler slavar. Sammanlagt beräknas runt 12 miljoner slavar ha förts över Atlanten från 1500-talet till 1800-talet.

Selina Thompson reser från London till Ghana, vidare till Jamaica och tillbaka till London igen. Tre veckor där hennes kropp och psyke återupplever den rutt hennes förfäder tvingades åka.

– Jag ville att verket skulle kännas väldigt fysiskt, för att vara ute på havet är en väldigt fysisk upplevelse, säger hon. I Salt står hon ensam på scenen med en hacka i handen tillsammans med stora saltblock som gradvis blir allt mer finfördelade under föreställningens gång.

Selina Thompsson är en svart scenkonstnär från Birmingham vars förfäder såldes från Ghana. Den fråga hon ställer i verket är hur slaveriets historia påverkar oss idag? Eller som Thompson frågar sig i Salt: Hur är det möjligt att den sorg som slaveriet orsakar kan samexistera med en värld där det finns sådant som postkontor?

– För mig var det ett projekt som uppstod ur en stark sorg och en medvetenhet om hur närvarande slavhistorien är och hur dåliga vi är på att prata om den och tänka på den.

För att fördjupa sin förståelse utsätter hon sig som scenkonstnär för sammanhang som är centrala för det hon utforskar. Undersökningen inför Salt innefattade också den samtida rasismen och det beroendeförhållande hon som oerfaren sjöfarare hade till fraktfartygets besättning. Salt har turnerat över hela världen och fått en rad prestigefyllda priser, däribland The Stage Edinburgh Award vid den skotska scenkonstfestivalen.

Föreställningen spelas på engelska och textas till svenska.

”SALT” INGÅR I EN SERIE I HÖST SOM PÅ OLIKA VIS BERÖR KOLONIALISMEN OCH DESS KONSEKVENSER IDAG.


Judith Kiros – ”Tidens länkar”
Föreläsning Väven 9/10
Minnesdagen för transatlantiska slavhandelns avskaffande i Sverige uppmärksammas genom en föreläsning om Octavia E. Butlers SciFi-roman ”Tidens länkar”. Judith Kiros har skrivit förord till Butlers moderna klassiker som handlar om Dana, en ung afrikan-amerikansk författare som plötsligt finner sig själv förflyttad mellan sitt hem i Los Angeles, 1976, och en bomullsplantage i Maryland innan inbördeskriget.

Hanna Wallensteen – Minoritetsstress
Föreläsning Väven 10/11
Psykologen Hanna Wallensteen har specialiserat sig på minoritetsstress. Det kan handla om oro att utsättas för exempelvis rasism men också om stressen att försöka anpassa sig för att få höra till eller motbevisa stereotyper.

Selina Thompson – om att gestalta sin historia
Workshop Ersboda Folkets Hus 21/11
För den som vill inspireras och ta det egna berättandet till en ny nivå.

Serien är ett samarbete mellan bl a Rättighetscentrum Västerbotten, Sensus, Stadsbiblioteket, Norrlandsoperan, ABF och Umeå Teaterförening.

Med reservation för ändringar.


---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.

När 20 november

Var Vävenscenen

Pris 95 - 190 kr

Genre Föreställning, Performance, Teater

Längd ca 1 tim, 15 min

Arrangör Umeå Teaterförening, ABF, Stadsbiblioteket, Rättighetscentrum

Av och med: Selina Thompson
Regi: Dawn Walt
Kostym/scenografi: Katherina Radeva
Musik: Sleepdog
Produktion: Riksteatern

9 – 11 dec

Cold Blood - Inställd

11 dec – 15 jan

Teaterresa: Musikanternas uttåg - Fullbokad!

11 dec

Julfest med Franska Trion

17 dec

Dans (live) på bio - Svansjön

17 – 18 dec

Outlines

13 – 14 jan

Sörjen som blev

19 jan

Greatest hittills - Ronny Eriksson

29 jan – 11 feb

Sällskapsresa till Golgata

8 feb

Middagsteater - Hans-Ola Stenlund: Skuggan

17 feb

Stortorget

25 – 26 feb

Pippi Långstrump

23 – 26 mar

Rotterdam

27 – 28 mar

ART

6 – 7 apr

Barnen från Frostmofjället

2 – 3 maj

Lunch- / middagsteater: Huset

5 maj

Sarah Klang

12 – 14 maj

Klungan - Toppa jaget

18 sep

Hon vars hjärta var som mitt

Inga evenemang motsvarade de sökkriterier du valt.