Sörjen som blev

Barnen som aldrig kom hem efter kriget

Ett krig fortsätter att påverka generation efter generation. I dag finns 700 000 ättlingar till de finska krigsbarnen i Sverige. Anna Takanen är en av dem.

80.000 barn flyttades under andra världskriget från Finland till Sverige.

– Det här är den största barnförflyttningen i världshistorien från ett språkområde till ett annat, säger skådespelaren, regissören och författaren Anna Takanen. Hennes pappa Timo var ett av många barn som efter kriget blev kvar hos sin svenska familj. Undangömd på vinden fanns breven från hans finska mamma som saknade sin son och ville ha honom tillbaka. Anna Takanen delar sin historia med nära 700 000 ättlingar till andra finska krigsbarn. I Sörjen som blev berättar hon sin familjs historia.

– Jag kommer försöka nysta upp min pappas historia, min farmors historia och mig själv och hur kriget fortsätter att påverka generation efter generation.

Sörjen som blev bygger på hennes bok med samma namn som hon skrev efter att ha satt upp Fosterlandet på Göteborgs stadsteater 2015. Också den berättade om finska krigsbarn men var alltför stor för att gå på turné. Eftersom de finska krigsbarnen kom till hela Sverige kändes det angeläget att nå ut bredare med berättelsen, vilket nu blir verklighet. På scen finns Anna Takanen själv och en musiker. För regin står Mikaela Hasán, frilansregissör från Helsingfors. Efter paus håller Anna Takanen ett samtal med publiken, en möjlighet att dela med sig av sina egna erfarenheter och bryta tystnaden.

– Vi kan stötta varandra när vi öppnar varandras historier tillsammans. Det är teaterns fenomenala möjlighet att vi sitter i samma rum i samma ögonblick i detta nu när det händer. Det är därför jag älskar teater som konstform, säger Anna Takanen.

Efter paus blir det samtal med Anna.

Föreställningen spelas på svenska.

När 13 – 14 januari

Var Klossen, Ålidhem och Studion, UFH

Genre Föreställning, Teater

Längd 2 tim, 20 min (Paus)

Arrangör Umeå Teaterförening, Finska Klubben, Svenska kyrkan, Umeå kommun, ABF

Manus: Anna Takanen
Regi: Mikaela Hasán
Medverkande: Anna Takanen, Harri Kuusijärvi
Produktion: Riksteatern, Östgötateatern, Lilla Teatern i Helsingfors

torsdag 13 januari

kl 19:00 - Klossen, Ålidhem

fredag 14 januari

kl 19:00 - Studion, Umeå Folktes Hus

Scenpass/medlem: 150 kr

Student: 170 kr

Ungdom: 95 kr

Cold Blood - Inställd

11 dec – 15 jan

Teaterresa: Musikanternas uttåg - Fullbokad!

Julfest med Franska Trion

Dans (live) på bio - Svansjön

Outlines

Sörjen som blev