Transplantation

En livsbejakande föreställning om livsviktiga frågor

Den ena kvinnan bär på en Y-kromosom efter en benmärgstransplantation. Den andra kvinnan bär på en drag-king identitet. Och båda frågar sig; Var tar jag slut och var börjar den andra? Kan jag vara allt? I Transplantation får vi uppleva standup, wacking, opera, koreografi, musik, komik och dramatik i en lättsam varieté. Allt med inspiration av benmärgstransplantation, identitetsfrågor, kärlekshistorier och Wagner.

2019 genomgår Charlotte Engelkes en benmärgstransplantation. För att hennes liv ska kunna räddas måste det egna immunsystemet dö helt, hon måste släppa in en annan människas stamceller i benmärgen och låta dem successivt ta över. Donatorns celler måste på tretton av fjorton punkter vara helt identiska med Charlottes. Hon vet inte vem denna donator är, mer än att det är en ung man på 23 år och inte från Sverige.

Idag har Charlotte en helt ny blodgrupp och hon har fått en Y-kromosom. Denna nya variant av henne är drygt ett år gammal. Hon är alltså i någon mån pånyttfödd – och den gamla Charlotte är i någon mån död.

”Tanken på att som kvinna ha en Y-kromosom för tankarna till Wagners Tristan och Isolde.”

För Charlotte är kopplingen till berättelsen om Tristan och Isolde självklar. Isolde går i döden för att möta sin kärlek. Tillsammans löses de upp, hon dör utan att göra sig illa. De upphör vara sig själva, de blir ett.

Som Charlottes medspelare i föreställningen ser vi dansaren, skådespelaren, koreografen och DJ, Sofia Södergård, alias dragking Qarl Qunt. Sofia Södergård och Charlotte Engelkes har länge letat efter ett sammanhang där de skulle kunna arbeta sceniskt med varandra. Sofia har precis som Charlotte på många sätt flyttat fram positionerna i svensk scenkonst för hur vi ser på normer och identitet, tagit upp till diskussion vilka vi är och varför och hur vi ser på varandra.

Musiken i föreställningen är (i vanlig Engelkes-anda) en mash-up av nyskrivet och klassisk musik, med populära referenser i ett överhängande komponerat ljudcollage. Musiken av Richard Wagner, Tristan och IsoldePrelude akt 1-3, är inspelad av och med Norrlandsoperans symfoniorkester.

Fredag 19 november: Premiärmingel från 18.00 och introduktion kl 18.30 i Bistron, Norrlandsoperan

Lördag 20 november: Introduktion kl 14.30 och publiksamtal efter föreställningen i Bistron, Norrlandsoperan

När 19 – 20 november

Var Black Box, Norrlandsoperan