Bye bye bror

Sju helvetes kvadratmeter

Destruktiv manlighet, våld och dödsskjutningar. Bye bye bror är en dokumentär pjäs om den svåra processen att lösgöra sig från våldet och välja ett nytt liv. Urpremiär i Umeå

En cell med inristat klotter, plastmadrass, orange filt och järndörr utan handtag. En välbekant plats. I Bye bye bror samarbetar Teater Fryshuset och Riksteatern i en dokumentär teaterföreställning med inslag av dans. Pjäsen bygger på intervjuer med män som befinner sig i processen att lämna kriminalitet och gängliv. Vem blir man sen?

– Det finns bara en gemensam nämnare bland alla som skjutits och alla som skjutit – alla är män, säger dramatikern och regissören Ulf Stenberg som tillsammans med medskaparen Emil Rosén Adsten har vuxit upp i Umeå.

Bye bye bror skärskådar vad en destruktiv manlighet har för följder. Enligt Fryshuset ökar avhoppen från gäng och kriminella sammanslutningar kraftigt som en följd av alla dödsskjutningar. Men hur uppfinner man sig själv på nytt? Föreställningen är en uppföljare till Klipp han som Teater Fryshuset gjorde i samarbete med Unga Dramaten. Den beskrevs av Maria Edström i Expressen som en grekisk tragedi, ett "rekviem, denna dödsmässa över alla skjutna unga människor".

När 15 januari

Var Vävenscenen