Dödsdansen - Marie Göranzon & Gunilla Nyroos

Svenska scendrottningar tolkar Strindberg

Två av våra starkast lysande dramatiska stjärnor under ett halvt sekel möts på scen! Gunilla Nyroos och Marie Göranzon – i humoristisk och filosofisk ”Dödsdansen”.

Två skådespelerskor möts på ett öde scengolv och väntar på något som ska ske. Dåtid och nutid möts i det repetitiva undersökandet av nuet, rollerna och iscensättningen. Kampen mellan livet, teatern och hur det ska sluta. Strindbergs Intima Teater ger en existentiell och humoristisk föreställning med två av Sveriges mest tongivande skådespelerskor.

Flerfaldigt prisbelönta Marie Göranzon utbildades vid Dramatens elevskola 1964–1967 och har därefter tillhört Dramatens ensemble. Bland hennes över fyrtio rolltolkningar kan nämnas Eleonora i Strindbergs Påsk, Nina i Tjechovs Måsen och Mary Tyrone i O’Neills Lång dags färd mot natt som gav henne O'Neill-stipendiet. Men hon har också medverkat i film och TV – till exempel i folkkära Beck-filmerna. Hon skådespelade i Dödsdansen redan för trettio år sedan, som Alice i Lars Noréns regi, och rosades då för sin intensiva och autentiska rolltolkning. Men det här – det blir något helt annat!

Gunilla Nyroos har genom åren varvat arbete på teater, film och TV. Hon har gjort en lång rad uppmärksammade roller, bland annat i publikfavoriterna Hem till byn (1971–2006) och Raskens (1976). För huvudrollen i Lennart Hjulströms film Berget på månens baksida tilldelades hon en Guldbagge. 1994 följde anställning på Dramaten där hon både regisserat och skådespelat, varvat med inspel på bland annat Stockholms stadsteater och Riksteatern. Hon har samarbetat med dramatikern Lolo Amble sedan 2015.

Dödsdansen x 2

August Strindbergs Dödsdansen är ett av hans bittraste verk, men det rymmer samtidigt storartad humor och tidlösa reflektioner över de mänskliga relationernas villkor. Kanske är det därför den alltjämt ges i nya, frimodiga uppsättningar? Dödsdansen blir en skrattspegel där ständigt nya vinklar uppenbarar sig. I vår ger Umeå Teaterförening publiken chansen att se två tolkningar som båda tar fasta på det roliga och filosofiska i Strindbergs odödliga pjäs, men på helt olika sätt. Två radikalt olika föreställningar med samma namn, som utmanar, speglar och fördjupar varandra.

Roligare att dansa två! Se båda föreställningarna – med kombibiljett.

När 11 april

Högspänning

Norrdans - Midnight Oil

Kärlekens historia