Stäng

Du skickas nu till Ticnet

Hoppas bokningen gick bra!

Din webbläsare blockerar popups

Öppna i webbläsare

Handbok för husmödrar

Hemmafruns osynliga arbete tar plats på scenen


När Ester flyttar in i den nybyggda egnahemsvillan är det femtiotal och hon väntar barn med maken Gunnar. Många år senare har dottern vuxit upp och Ester inser att den omsorg hon ägnat hemmet inte längre värdesätts. Hon förväntas söka sig ett yrkesarbete. ”Handbok för husmödrar” är en nära berättelse om moderskap, omsorg och en vänskap som överlever allt.

Krusade örngottsband, syjuntor och fernissade golv är några av ingredienserna i pjäsen Handbok för husmödrar. I centrum står Ester. Tvärs över gatan bor Majken som ska åka på husmoderssemester och Gunhild som plockar bär för att kunna köpa sig en frysbox.

Tre skådespelare, Sonja Lindblom, Annika Nordin och Malin Vispe, gestaltar Ester i olika åldrar i en föreställning där husmodern, hon som utförde det osynliggjorda hemarbetet, tar plats på scenen. Genom henne får vi följa berättelsen om kvinnan och synen på kvinnan under ett halvt sekel.

För manus står dramatikern Camilla Blomqvist och för regin Johanna Salander. De två har tillsammans gjort intervjuer och research om folkhemstiden i Skellefteå. Det här är en nyskriven pjäs om dåtidens hemmafru och de villkor som präglade moderskapet och omsorgen om hemmet.

Efter föreställningen bjuds det på kaffe, kaka och mingel.

Recensioner:

"När Västerbottensteatern gör teater av hemmafruns och hemarbetets moderna historia är det ett mästerligt verk vi får ta del av, när just de existentiella dimensionerna hela tiden vibrerar i undertexten – folkhemstidens politiska reformer, friktion mellan generationer, synen på vad som är ett arbete, vad som är ett liv." - Västerbottens-Kuriren

"Regissören Johanna Salander har tillsammans med manusförfattaren Camilla Blomqvist skapat en symfonisk och poetisk helhet, där tid och rum skiktas in i varandra och går både i tät dialog och klinch med varandra." - Västerbottens-Kuriren

"Med Annika Nordin, Sonja Lindblom och Malin Vispe, som Ester i tre olika åldrar, får vi något som är bortom skådespeleri. De ger manuset en nerv som nästan är smärtsam. Eller det är smärtsamt bra." - Norran

"Det här är ett berörande porträtt av och med kvinnor. Kort sagt, teatern när det är som bäst." - Norran

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.

När 1 – 12 april

Var Studion, Umeå Folktes Hus

Pris 125 - 250 kr

Genre Föreställning, Teater

Längd 1 tim, 50 min (Paus)

Arrangör Västerbottensteatern, Umeå Teaterförening, ABF

Manus: Camilla Blomqvist
Regi: Johanna Salander
Medverkande: Sonja Lindblom, Annika Nordin och Malin Vispe
Producent: Västerbottensteatern

8 – 11 jun

Kartan över oss

15 – 16 jun

Andra person singular

17 jun

Teaterbuss - Wendy & Peter Pan

4 – 6 aug

It's warmer under the snow - Kaaos Kaamos

1 – 2 sep

Remachine – Jefta van Dinther

29 sep – 19 okt

Barrikad

12 okt

ÖSTERGREN OM ÖSTERGREN

8 – 12 nov

Jernbanan

22 nov

Encantado - Lia Rodriguez

6 dec

Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones - Jan Martens

Inga evenemang motsvarade de sökkriterier du valt.