Human Zoo

När samer ställdes ut på zoo

Åskådare flockades till de etnografiska shower som visade upp "exotiska" människor som attraktioner. I Human Zoo står en samisk familj i centrum för berättelsen om kolonialismens övergrepp.

Det är ett mörkt kapitel i historien, då när människoutställningar blev populära i slutet av 1800-talet. Inför betalande publik visades urfolk och utvalda stammar upp under turnéer i Europa och USA. Här ställdes samer ut, i traditionella kläder med kåta och renar, för att stilla besökarnas nyfikenhet.

I Human Zoo får vi följa en samisk familjs resa. Från livet på de öppna vidderna till en ny vardag på inhägnad mark. I takt med att deras levnadsutrymme krymper ökar slitningarna inom familjen. Relationen mellan föräldrarna försämras. Mormors hälsa vacklar. Sonen plågas av åskådarnas blickar. Dottern ställer frågor som de vuxna har svårt att besvara. Föreställningen är en historisk samproduktion mellan den samiska nationalteatern Beaivváš och Nationaltheatret i Oslo med urpremiär i oktober 2019. Human Zoo är skriven av prisade författaren och dramatikern Kathrine Nedrejord och är hennes första uppsättning som husdramatiker på Nationaltheatret.

Spelas på nordsamiska. Textas till norska.

När 8 november

Var Vävenscenen

Genre Föreställning, Ord, Performance, Teater

Längd Ca 1 h 20 min