Kebaben på skäret

Kebabkomedi med extra allt

”Kebaben på skäret” baseras på en verklig händelse där en bostadsrättsförening ville vräka en kebabrestaurang. En komedi med allvarlig klangbotten och knasiga karaktärer där Özz Nûjen gör huvudrollen.

Vad får ta plats i en stad? Hur får den låta? Får det finnas konsertlokaler och klubbar? Får den lukta något annat än avgaser? Vem ska en stad vara till för?

I Alma Kirlics nya pjäs ”Kebaben på skäret” ställs frågan på sin spets. Här driver Remi och hans systerdotter Alex, spelade av Özz Nûjen och Parwin Hoseinia, tillsammans Kungsskärets Kebab. Det är en populär snabbmatsrestaurang i ett nybyggt lyxområde. Kebabreceptet kommer från släkten och stämningen är familjär. Här vet alla om du gillar stark eller mild sås. Men plötsligt tycker de boende i huset att en kebabrestaurang är en väldigt dålig idé och vill vräka sin hyresgäst.

Pjäsen bygger på en verklig händelse där bostadsrättsföreningen Välbehaget på Kungsholmen ville vräka kebabrestaurangen Midan med hänvisning till oväsen nattetid. Konflikten kunde också ses som en del i ett större missnöje där innerstadsbor i dyra bostadsrätter vid vatten upplevde missnöje när området med sin populära strandpromenad besöktes av förortsbor. Men två instanser gav kebabrestaurangen rätt och den blev kvar.

Pjäsens regissör Anna Novovic säger:

– Till en början kan man fnissa lite åt det: lite matos kan väl inte spela någon roll? Men sådana här situationer kan lätt spåra ur helt. Det är som om människans innersta rovdjur kommer ut när det handlar om deras bostadsområde. Idag ska bostaden spegla ens personlighet och då får ingenting störa den bilden.

Pjäsen är en komedi med allvarlig klangbotten där ett stort rollgalleri med närmare 30 karaktärer tittar in i kebabbaren och gestaltas också av Arina Katchinskaia, Caroline Rauf och Christoffer Rigeblad.

Dramatikern Alma Kirlic har tidigare bland annat skrivit Kul med en kvinna, som fått omdömen som skarp satir och komisk fullträff, för Uppsala stadsteater. Pjäsen är ett samarbete mellan Malmö stadsteater och Riksteatern.

När 16 mars

Var Vävenscenen

Genre Föreställning, Humor, Teater

Längd 2 tim, 30 min (Paus)

Arrangör Umeå Teaterförening, ABF

Regi: Anna Novovic
Manus: Alma Kirlic
Medverkande: Özz Nujen, Parwin Hoseinia, Caroline Rauf, Arina Katchinskaia, Christoffer Rigeblad
Produktion: Riksteatern, Malmö Stadsteater

torsdag 16 mars

kl 19:00 - Vävenscenen

Student: 180 kr

Ungdom: 100 kr

5 feb – 16 jun

Andra person singular

SLICK

14 – 15 feb

Lunch- och middagsteater - Frida Uhl

Det är synd om män i skor

Never Twenty One – Smaïl Kanouté/Compagnie Vivons

#jeanne

Opera på bio - Rosenkavaljeren

Out of Chaos - Gravity & Other Myths

Titta pappa, en död cirkus!

Ödeläggaren

Sylph – Halla Ólafsdóttir