Outlines

Cirkus i världsklass med nyskriven livemusik

Nystartade svenska kompaniet Face First Company imponerar stort med sin bländande föreställning ”Outlines”. Med hisnande akrobatik, jonglering, balans och sina egna kroppar tänjer de på gränserna till det vi trodde var fysiskt möjligt. På scen ser vi bland andra Umeåbördiga Oscar Karlsson och musikern Mikaela Hansson.

Outlines tar avstamp i periferin av vårt medvetande. 43 procent av våra dagliga beteenden styrs omedvetet och av vana, formade under uppväxten och utifrån våra tidigare erfarenheter. Hur gestaltar sig det faktumet i cirkusmanegen? Gömmer sig vanorna backstage eller står de mitt i strålkastarljuset?

I föreställningen utforskar de fem akrobaterna i Face First Company både våra vanor och ovanor för att försöka synliggöra deras konturer. Med rasande skicklighet kastar de sig handlöst ut i det okända för att spränga gränser och bryta invanda mönster. Det är ett humoristiskt och andlöst vackert allkonstverk som sprakar av kreativitet.

Face First Company består av en ensemble med Oscar Karlsson (uppvuxen i Umeå), Manda Rydman, Anton Graaf, Sarah Lett och Gustaf Rosell. Tillsammans har de ett antal år bakom sig som cirkusartister och med en samlad erfarenhet från prestigefyllda kompanier som Cirque du Soleil, 7Fingers, Cirque Eloize och Cirkus Cirkör. Nycirkusgruppen startades utifrån en gemensam vilja att skapa en plattform där individens kreativitet och förmåga får ta plats – ett utrymme där varje kropp kan skapa fritt och utveckla sin speciella egenart.

Musiken är skriven av Umeåbördiga musikern Mikaela Hansson som jobbat med artister som Fever Ray, Seinabo Sey, Markus Krunegård och Lykke Li. Hansson spelar också live under föreställningen.

Hannele Philipson, som jobbat med bland andra Stockholm Stadsteater och Norrlandsoperan står för scenografi och ljusdesign.

Pressklipp
Det är så skickligt utfört att det inte längre handlar om prestation, det är någon form av poesi.Danstidningen

Här ställs man inför människokroppens skönhet och fantastiska förmågor, men också inför en annorlunda sorts konstverk, där såväl föremål som människor och situationer hela tiden avlockas lite mer än vad vi visste var möjligt.Sundsvalls Tidning

När 17 – 18 december