Riddare av tusen äventyr

Föreställning om den svenska flickscoutrörelsen

"Flickscoutrörelsen var så otroligt viktig för oss som var med.
Vi fick en viktig uppgift och en känsla av hur vi hängde ihop med livet och världen."

Margareta Broon, flickscout sedan 1938 och vice-flickscoutchef vid tiden för samgåendet med pojkscoutrörelsen.

En lägerplats, en flickhajk och en kollektiv dröm. PotatoPotato utmanar den svenska jämställdhetspolitiken med en föreställning om flickan – i naturen och det offentliga rummet.

PotatoPotatos Riddare av tusen äventyr gestaltar ett av vår tids mest komplexa teman – Flickan i det offentliga rummet. Föreställningen bygger på den Svenska flickscoutrörelsen. Här fick flickor, fria från mäns blickar, tränas sig i att verka i det offentliga rummet och i naturen med fokus på frigörelse, identitets och samhörighetsbyggande.

Riddare av tusen äventyr är inspirerad av avhandlingen Den välsituerade flickan. Om den svenska flickscoutrörelsens historia 1910– 1940 av Bodil Formark, Umeå universitet.

I projektet I den bästa av tjejvärldar har PotatoPotato sedan 2014 undersökt femininitet som motstånd inom scenkonst. I tidigare föreställningar har det fysiska, mentala och digitala flickrummets potential undersökts. PotatoPotato gjorde ett uppskattat gästspel i Umeå med föreställningen I am her(e) 2017. Deras föreställningar vrider och vänder på gängse normer genom att utforska populärkulturella element med egna sceniska metoder. 2018 bjöd PotatoPotato på 10 årsjubileum och framförde den uppmärksammade föreställningen Fem Musor.

Efter föreställningen tillkommer eftersamtal!

När 9 december

Var Idun, Umeå Folkets Hus

Genre Föreställning, Teater

Längd Ca 80 min + 60 min eftersamtal (Paus)